top of page

Våra bästa tips kring internetsäkerhet

Datorer och andra digitala enheter är numera naturliga hjälpmedel på de flesta arbetsplatser. De används bl.a. för att sköta mejl och administration, men också för att göra uppgifter via internet. Något som kan medföra risker för organisationen. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tips relaterat till internetsäkerhet.




Potentiella risker med internet Digitala enheter och internet är fantastiska hjälpmedel som förenklar och effektiviserar vardagen för ett stort antal organisationer. Likt de flesta tekniker finns det däremot kryphål i deras säkerhet, vilket ibland kan nyttjas av personer med dåliga avsikter. Riskerna med detta är att obehöriga personer kan komma åt företagshemligheter och/eller konfidentiella uppgifter om de anställda.


Det kan också resultera i överbelastningsattacker som gör att viktiga system kraschar. Något som i sin tur kan leda till allvarliga driftstörningar och inkomstbortfall. Detta är såklart bara några av de potentiella risker, och det är också därför som det är så viktigt att du och dina medarbetare tar adekvata åtgärder för att förhindra att dessa uppstår.

Våra tips! På samma sätt som det finns många potentiella risker med internet och digitala enheter, finns det också många förebyggande åtgärder som kan tas. Nedan har vi samlat några av dem:

Webbservern Det är av ytterst relevans att gå igenom en webbservers säkerhet och genomföra någon form av riskhantering. Det är även viktigt att granska vilka koder som används.

Antivirusprogram Ett smidigt sätt att röra sig säkert på internet är att installera ett antivirusprogram. Något som är viktigt att tänka på är att regelbundet uppdatera programmet så att det ger största möjliga skydd för din dator. Du ska även virusscanna din dator nu och då för att vara på den säkra sidan. När du laddar ner nya programvaror ska du scanna den specifika varan.

Anti-malwareprogram För att komplettera ditt antivirusprogram ska du installera ett anti-malwareprogram. Om uppdatering av programmet inte sker automatiskt ska detta, även det, ske regelbundet.

Okända bilagor Får du ofta skräpmail eller okända bilagor skickade till din mail? Var försiktig med att öppna dessa! Om du inte känner igen avsändaren ska du ha som regel att inte öppna mailet. Det kan leda till skador på din dator och att privat information kan läcka. Sätt upp tydliga riktlinjer relaterat till detta och kommunicera dessa till samtliga anställda – okända bilagor från okända avsändare bör inte öppnas.

Att ladda ner program Något du också ska vara försiktig med är att ladda ner program. Försäkra dig om att programmet inte kommer ta skada på din dator och leda till virus och skador.

Avslutningsvis För att summera det hela är virus, trojaner och malware de vanligaste hoten din dator (och andra digitala enheter) står inför. Skadeprogram som ständigt utvecklas och blir allt mer sofistikerade.

Genom att följa ovanstående tips kan du minska risken för att råka ut för problem som skadar företaget och dess anställda. Vill du vara ännu säkrare på att företagets IT skyddas mot yttre påverkan, kan du med fördel vända dig till oss på ITS Nordic!

103 visningar0 kommentarer
bottom of page